- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Pierzga pszczela – korzyści dla zdrowia
2025-03-21 17:32:00
Pierzga pszczela – korzyści dla zdrowia
Pierzga pszczela to podstawowy pokarm białkowy pszczół. Co ciekawe, jest ona chętnie stosowana przez człowieka. Stanowi bowiem cenne źródło białka, witamin, składników mineralnych i aminokwasów, dzięki czemu daje wiele korzyści dla zdrowia.
Pierzga pszczela – co to jest?
Czy wiedziałeś, że pierzga pszczela to podstawowy pokarm białkowy pszczół?
Ma wygląd twardych grudek o ciemnobrązowej barwie i nieregularnym kształcie. Powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki w formie obnóży, które w woskowym plastrze są mieszane z miodem i śliną pszczół. Mieszanina ta ubita w komórkach głowami pszczół ulega fermentacji mlekowej, dzięki czemu zwiększa się jej odporność na pleśń i gnicie. Na okres zimowy zapasy pierzgi pszczoły miodne pokrywają cienką warstwą miodu i zamykają szczelnie cienką warstwą wosku. W ten sposób pierzga pszczela jest w stanie przetrwać przez całą zimę i stanowi pierwsze bardzo ważne źródło pokarmu białkowego dla rozwijających się larw pszczelich już na przełomie lutego i marca.
Z jednego ula pozyskuje się niewielkie ilości pierzgi. By otrzymać 1 kg tego produktu, konieczne jest wyczyszczenie 5-30 ramek – w zależności od liczby osobników. Pszczelarze często starają się też przechować ramki z pierzgą poza ulem, aby dodatkowo wspomóc pszczoły w tym trudnym dla nich okresie wczesnej wiosny o bardzo zmiennej pogodzie. Pierzga to doskonałe pożywienie, zwłaszcza dla osobników w wieku 3-6 tygodni, które karmią larwy i wytwarzają mleczko pszczele.
Pierzga pszczela – co zawiera?
Pierzga zawiera między innymi takie składniki odżywcze jak;
- Białka (więcej niż w pyłku kwiatowym),
- Węglowodany,
- Tłuszcze nienasycone i nasycone,
- Aminokwasy egzogenne (organizm człowieka nie jest w stanie ich sam wytworzyć),
- Witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
- Fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen, a także cynk.
Jak działa pierzga?
- Pierzga pszczela wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana podczas spadku odporności, szczególnie w czasie rehabilitacji po zabiegach i operacjach.
- Przyjmuje się ją także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy niedoborze witamin i składników mineralnych.
- Pierzga sprawdza się również w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego.
- Wspiera też funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje jego pracę, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i oczyszcza wątrobę. Jest polecana także przy biegunkach i zaparciach.
- Pierzga poprawia również koncentrację, redukuje ryzyko wystąpienia anemii i polepsza wzrok.
- Wzmacnia również naczynia krwionośne, wspiera leczenie anemii, a ponadto działa bakteriobójczo, dzięki czemu może być przyjmowana przy przeziębieniach.
- Można ją kupić bezpośrednio u pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Może też stanowić składnik dostępnych w aptekach suplementów diety w kapsułkach.
Jak stosować pierzgę?
Łyżkę pierzgi zalej wodą i odstaw na kilkanaście godzin. Pierzga w tej postaci jest najlepiej przyswajalna. Otrzymany napój wypij na czczo o poranku. Do jego przyrządzenia możesz też wykorzystać letnią herbatą o temperaturze poniżej 40°C, wodę z miodem lub napar ziołowy.
Pierzgę możesz też jeść, tak samo, jak pyłek pszczeli, dosypując ją do wody, jogurtów czy koktajli. Pamiętaj jednak, że jest ona dość twarda, dlatego przed dodaniem jej do posiłku, warto ją nieco wcześniej namoczyć.
Bardzo popularny jest także napój wzmacniający odporność. Do jego przygotowania, oprócz pierzgi pszczelej, potrzebujesz około 50 g pyłku pszczelego i 200 ml miodu naturalnego. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie przełóż do wyparzonego, suchego i szczelnego słoika. Napój będzie gotowy do spożycia po około 3 dniach.
Podobnie jak pszczoły możesz też pierzgę wymieszać z płynnym miodem. Po kilku dniach zmięknie i będzie naturalnie zabezpieczona przed zepsuciem. Taki miód z pierzgą możesz również przemielić, by uzyskać produkt trwały o pięknej kremowej konsystencji.
Pierzga pszczela – przeciwwskazania
Choć spożywanie pierzgi pszczelej przynosi liczne korzyści dla zdrowia, istnieją przeciwwskazania do jej użycia. Nie powinny przyjmować jej osoby uczulone na produkty pszczele, bo może ona wywołać silną reakcję alergiczną. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny.