Urządzenie do kremowania miodu 200 l (400V) ze sterownikiem automatycznym
Opis
Urządzenie do kremowania miodu 200l 400V
pojemność: 200l
sterownik: automatyczny
zasilanie: 400V
Moc: 1,1 kW
prędkość obrotowa mieszadła: 36 obr./min.
zbiornik: blacha 0H18N9
częstotliwość: 50 Hz
gwarancja: 2 lata
Urządzenie do kremowania miodu 200l 400V - więcej informacji
Urządzenie służy do kremowania miodu. Konstrukcja śmigła mieszającego ze stali nierdzewnej kwasoodpornej pozwala na dokładne przeprowadzenie procesu kremowania miodu. Aby skremować miód zaszczepiamy miód płynny miodem skrystalizowanym. Przy małej prędkości obrotowej kryształki miodu ścierają się. Proces kremowania przeprowadzamy w powtarzanych cyklach „praca-postój”. Miód kremowany uzyskuje konsystencję podobną do masła.
Istnieje możliwość wykonania urządzeń wg indywidualnych zamówień
W zależności od rodzaju i zawartości cukrów miód po pewnym czasie krystalizuje. Jest to naturalny proces. Przebiega on właściwie w temperaturach od 16 do 18 stopni C. Przy wyższych temperaturach, kryształki miodu uzyskują większe rozmiary.
Zadaniem kremownicy jest przeprowadzenie procesu rekrystalizacji miodu, który uzyska odpowiednią do smarowania konsystencję, podobną do masła i kremów czekoladowych. Kremownica cyklicznie napowietrza miód podczas mieszania i intensywnie miesza go przez kilka dób. Miód miesza się kilkukrotnie na dobę przez około 10-15 min. Dodając na początku mieszania miód skrystalizowany do patoki pomagamy w wytworzeniu wielu drobnych zarodków krystalizacji. Nie dopuszczamy jednak do rozrostu już istniejących kryształków.
Dane techniczne
Refundacja | Tak |