
Miód nawłociowy
Już w starożytności Hipokrates, Awicenna, Platon i Arystoteles pisali o wielu właściwościach miodu. Jest on więc najstarszą znaną na świecie substancją słodzącą używaną przez ludzi. Swoją popularność zyskał dzięki dużemu wpływowi na dolegliwości zdrowotne. Współcześni naukowcy potwierdzają, że miód działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz posiada wiele substancji odżywczych korzystnych dla rozwoju organizmu ludzkiego.
Naturalna słodycz
Miód nawłociowy powstaje z kwiatów nawłoci nazywanej również mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Poza jednym naszym rodzimym gatunkiem jest rośliną ekspansywną, która rozprzestrzenia się swobodnie po Polsce, dlatego też przez wiele osób uważana jest za chwast. Z kolei pszczelarze, jak i same pszczoły bardzo ją cenią. Kwitnie od drugiej połowy lata, aż do później jesieni, niejednokrotnie umożliwiając pszczołom przetrwanie zimy. Nawłoć jednak bywa kapryśna i wymaga stabilnej słonecznej pogody przy dość dużej wilgotności gleby. Choć pojawia się wcześniej, kwitnie obficie jedynie w rejonach rzek, jezior i wszystkich terenach o wysokim poziomie wód gruntowych. Dlatego miód nawłociowy nie zawsze i nie w każdej pasiece jest dostępny.
Niepowtarzalny kolor i smak
Miód nawłociowy poza niesamowitym smakiem posiada wiele właściwości leczniczych. Jego barwa w stanie płynnym przechodzi od słomkowo żółtej do jasno bursztynowej. Po krystalizacji, która odbywa się dosyć szybko, zyskuje kremową konsystencję, a jego kolor jaśnieje jeszcze bardziej. W takiej postaci miód nawłociowy idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, „zabierając” kubki smakowe w niesamowitą, słodką podróż, podczas której wyczuć można charakterystyczną kwaśno-gorzką nutę. Po odkręceniu słoika wyczuć można przyjemny, delikatny zapach kwiatów nawłoci.
Właściwości zdrowotne
Miód nawłociowy łagodzi objawy kamicy nerkowej oraz choroby prostaty. Sprawdza się również w leczeniu dróg moczowych, skąpomoczu działając przeciwzapalnie i odkażająco. Sprzyja gojenie się nadżerek, wrzodów w żołądku i dwunastnicy. Działa antybakteryjnie, przyspieszając regenerację tkanek, skutecznie odkażając zainfekowane rany. Miód nawłociowy posiada dużą ilość rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne oraz kwercetyny obniżającej ciśnienie krwi i poprawę krążenia. Zalecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego za sprawą zawartości cukrów prostych łatwo przyswajalnych przez ludzki organizm. Miód nawłociowy posiada wiele cennych witamin i mikroelementów, dlatego osoby uprawiające wysiłek fizyczny lub umysłowy powinny systematycznie go stosować. Dodatkowo wpływa na poprawę nastroju.
Zastosowania miodu nawłociowego
Miód, jak pewnie większość z nas wie, stosuje się głównie w kuchni. Najczęściej stanowi on dodatek do płatków, owsianki, kanapek, owoców, gofrów czy jogurtu naturalnego. Nasze babcie i mamy używają go chętnie jako zamiennik cukru do ciast, tortów bądź ciasteczek. Miód nawłociowy dodawać można do herbaty oraz kawy. Należy wtedy pamiętać o prostej zasadzie, by woda nie przekraczała 40 stopni Celsjusza, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w miodzie enzymy niszczeją i substancja traci swoje właściwości.
Miód nawłociowy znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Stanowi on składnik maseczek, odżywek do włosów, peelingów do ciała oraz pomadek do ust. Można dodawać go do leczniczych kąpieli, znanych już w starożytności. Aby przygotować kąpiel, należy wannę napełnić wodą o temperaturze 39 stopni Celsjusza, następnie dodać 300 g miodu i moczyć ciało przez 20-30 minut. Taki zabieg relaksuje i odpręża nasz organizm, rozluźniając mięśnie i regenerując skórę.
Dobra rada
Miód nawłociowy jak każdy inny jest źródłem cennych witamin i minerałów. Jego lecznicze właściwości już nie raz udowodniły, że podczas przeziębienia nie ma sobie równych.