Garść ciekawostek o pszczołach i miodzie 0
Garść ciekawostek o pszczołach i miodzie

Garść ciekawostek o pszczołach i miodzie

Pszczoły to niesamowite stworzenia, które pomimo niewielkiej budowy ciała  ciała, potrafia zgromadzić spore ilości  miodu. Jest to bardzo mocno zwiazane z ich  rocznym cyklem rozwojowy.  Wiosna liczebność pszczelej  rodziny bardzo intensywnie zwiększa się, by w okresie największej dostępności nektaru i pyłku podzielić  się  i zasiedlić  nowe terytoria.  Zwiększenie liczebności sterowane przebiegiem pogody i średniej dobowej temperatury powietrza  jest niezbędne do  zgromadzienia  dużych  ilości pokarmu węglowodanowego (miodu) niezbędnego do przeżycia Zimy.  To co robi pszczelarz to sterowanie rozwojem rodzin pszczelich w sposób umożliwiający odebranie części miodu bez szkody dla żywotności pszczelej rodziny.

  1. Szacunek do pszczół od zarania dziejów

Miód darzono głębokim uznaniem od niepamiętnych czasów. Starożytni Egipcjanie twierdzili, że bóg Ra płacze pszczołami. Celtowie traktowali miód jako trunek na bycie nieśmiertelnym. Mówiono, że na brodzie Platona zatrzymują się pszczoły, dlatego był bardzo mądry. W świętej księdze Muzułmanów, pszczoły to święte zwierzęta, a z Biblii zapożyczono powiedzenie o krainie mlekiem i miodem płynącej, symbolizującą ziemie obiecaną.  (…) Znamy już wymowę tej woskowej kolumny,
którą na chwałę Boga zapalił jasny płomień.
Chociaż dzieli się on użyczając światła,
nie doznaje jednak uszczerbku,
żywi się bowiem strugami wosku,
który dla utworzenia tej cennej pochodni
wydała pracowita pszczoła.  - słyszymy w Exsultet, czyli w Orędziu Wielkanocnym

 

  1. Owady zapylające to nie tylko pszczoły

Owady zapylające to blisko 470 gatunków pszczołowatych żyjących w  Polsce  (np. pszczoły miodne, murarki, pszczolinki, trzmiele ) oraz powszechnie występujące muchówki, osy i szerszenie, motyle dzienne i nocne, nietoperze, ptaki ślimaki i drobne gryzonie.  Można powiedzieć że zapylacze to nośniki pyłku pozwalające na skuteczne jego przeniesienia nawet na znacznych odległościach.  Przyzwyczajone i nagradzane cennym dla ich życia pokarmem robią to bardzo precyzyjne i nadzwyczaj skutecznie. Zapylenie krzyżowe czyli pyłkiem odległych od siebie  roślin w ramach tego samego gatunku jest czynnikiem genetycznie bardzo korzystnym.   W rolnictwie ten rodzaj zapylenia zwieksza wielkość plonu o 30 a nawet 80 %

  1. Produkcja miodu przez pszczoły

w ciagu całego swojego życia jedna robotnica pszczoły miodnej potrafi zebrać nektar w ilości pozwalającej na wyprodukowanie jednej łyżeczki miodu. Podczas jedego lotu odwiedza 100-150 kwiatów.   

  1. Rodzina pszczela

W jednej j rodzinie pszczeły miodnej ,  zależnie od pory roku żyje od 40 do nawet 100 tysięcy owadów Rój składa się z matki pszczelej, pszczół robotnic, trutni. Matka pszczela czyli królowa jest jedyną samicą uprawnioną do pełnego rozrodu. Z jej jaj zależnie od wielkości komórki plastra powstają pszczoły robotnice lub trutnie.  Pszczół robotnicto , jest najwięcej w ulu. Ich głównymi zadaniami  jest zbieranie pokarmu, utrzymanie czystości, karmienie larw, matki i trutni a także przetwarzanie nektaru i pyłku oraz obrona przed zagrożeniem. Trutnie to osobniki męskie, które nie uczestniczą w pracach ulowych i zbiorze pokarmu lecz wprowadzają dobry nastrój i oczekują dogodnego momentu by podczas lotu w słoneczny dzień odbyć jedyny w życiu akt kopulacji.

  1. Królowa matka pszczół

Królowa pszczół może żyć nawet 7 lat lecz najcześciej już w 3 roku pszczoły robotnice decyduja się na jej wymianę. w ciągu jednej doby potrafi złożyć od  1500 do nawet 4200 jajŻadła robotnic słuszą obrodnie gniazda natomiast żądło królowej , do walki z innym królowymi Gdy zginie królowa, pszczoły na podstawie włsnego wyboru karmią część larw wyłącznie mleczkiem pszczelim, by tym sposobem wychować sobie kolejną matkę zdolną do pełnej reprodukcji. .

  1. Powstawanie miodu

Miód powstaje z nektaru, naturanie wydzialających się soków roślinnych oraz spadzi poddanych hydrolizie enzymatycznej pod wpływem wydzielanych przez pszczoły enzymów. . Jest gęstą, słodką i bardzo kwaśną cieczą złozoną w większości z cukrów prostych.

  1. Użądlenie przez pszczoły

Pszczoła miodna po wbiciu swego haczykowatego ządła w skórę kręgowców umiera.ponieważ  probując wyciagnąć je wyrywa sobie kawałek odwłoka Z powodu poniesionych ran dochodzi do smiertelnego zakażenia całego organizmu.  Wydzielanie niewielkiej ilości jadu jest sygnałem alarmowym werbującym robotnice do ataku i obrony.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium